Het Mediterrane dieet van eigen bodem: het Nederterrane dieet

recept

Onlangs is er een nieuw boek uitgekomen van journalisten Hanny Roskamp en Pim Christiaans over hoe je jouw lichaam langer ‘houdbaar’ kan houden. Zij kwamen tot de conclusie dat traditioneel Nederlands eten, zoals aardappels met groenten en een stukje vlees, net zo goed is als het Mediterrane dieet. Traditioneel, puur en basaal eten met basisvoeding is dus eigenlijk het allerbeste voor je!

Het Mediterrane dieet wordt al jarenlang geroemd. Het staat vooral bekend om de hoge inname van plantaardige olie, pasta, rijst, vis en wijn. En veel groenten en peulvruchten, verse kruiden en veelvuldig gebruik van knoflook. Het Mediterrane dieet werd jarenlang gezien als hét middel om gezond te leven en je leven te verlengen.

Maar nu is er dus een Nederlands antwoord: het Nederterrane dieet met hoge inname van groenten en melkproducten, maar ook vruchten en aardappelen. Voorbeelden van producten zijn appels, rode kool, haring en andijvie. Maar ook de afwisseling van vlees en vis is belangrijk. De oer-Hollandse stamppot mag dus weer!

Met natuurlijke producten die je zelf bereid en regelmatig afwisselt binnen de vakken van de Schijf van Vijf kom je een heel eind. Fruit als elfuurtje of het appeltje als je uit school komt en twee scheppen groenten door of naast je aardappels. Daarnaast lusten de meesten van ons ook graag een lekkere haring of de zelf-gedraaide gehaktbal bij de stamppot. Deze manier van eten is dus naast heel lekker, ook enorm gezond!

Aardappelschotel uit de oven met gehakt en broccoli

  • Aardappelschijfjes
  • Broccoliroosjes
  • Ui, gesnipperd
  • Knoflook, fijn gehakt
  • Tomaten, in stukjes
  • Gehakt
  • Yoghurt
  • Geraspte kaas
  • Ei
  • Verse peper, naar smaak
  • Zout, naar smaak
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook 3 minuten de broccoliroosjes.
  3. Fruit de ui en knoflook aan.
  4. Rul het gehakt hier doorheen. Doe er naar smaak peper en zout bij.
  5. Als het gehakt gaar is, kan de tomaat er doorheen.
  6. Klopt het ei door de yoghurt, naar smaak peper en zout erbij.
  7. Leg de aardappelpartjes in een ovenschaal en verdeel de broccoliroosjes hier overheen.
  8. Giet hier het ei-mengsel erover.
  9. Verdeel het gehakt over de ovenschaal en daar bovenop de geraspte kaas naar smaak.
  10. Zet het geheel 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Wissel de groente af met bijvoorbeeld courgette en paprika of voeg er bonen en pijnboompitjes aan toe om je maaltijd te verrijken.

Reacties

  1. Inge de Beer op

    Goed recept!

Geef je reactie

* Je e-mailadres wordt niet geplaatst op de website