Een uitgebreid ontbijt voor je luie ochtend

recept

Goed ontbijten is belangrijk. Veel mensen weten dit en tips om een snel en gezond ontbijt te maken zijn overal te vinden. Er zijn zelfs tips over hoe je ontbijtjes de avond van te voren al kan klaarmaken, zodat je nét wat langer kan blijven liggen. Maar dan de ochtenden in het weekend. Lekker uitslapen en een ontbijtje op bed? Of op tijd uit bed en uitgebreid aan de tafel ontbijten met lekkere warme broodjes, thee en een vers sapje?

Dat ontbijten is goed voor je is staat buiten kijf. Het helpt je darmen wakker te krijgen en brengt je motor op gang. Ontbijten geeft je lichaam energie, je hebt het in je slaap tenslotte acht uur lang geen nieuwe brandstof gegeven! Je bloedsuikerspiegel en insuline niveau blijven op de juiste waarden, waardoor je ook minder chagrijnig wordt. Weg ochtendhumeur!

Ontbijtjes die je lekker snel kan maken zijn bijvoorbeeld gebakken appelschijfjes met kaneel voor door de yoghurt (heb je meteen je eerste stuk fruit gegeten!), of gebakken ei-banaan pannenkoekjes. Deze laatste kan je verrijken door fijne havermout en een scheutje melk door het ei-banaan beslag te doen.

Nieuwe inspiratie voor een ontbijtje in je luie weekend is nooit weg. Combineer onderstaand recept met een vers sapje, koffie of thee en een broodje om te dippen!

Oeufs de cocotte, au bain marie met zalm en bieslook – twee personen

 • Twee ovenschaaltjes of ramequins (150 ml inhoud) en een hoog bakblik/braadslede
 • Twee eieren
 • Gerookte zalm, gesnipperd
 • 1 eetlepel zuivelspread
 • Bieslook, fijn gesneden
 • Sneetjes bruin brood of vers stokbrood
 • Boter
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Vet de ovenschaaltjes licht in met de boter.
 3. Meng de zalm, zuivelspread en de bieslook en verdeel dit over de twee ovenschaaltjes.
 4. Breek boven elk schaaltje een ei.
 5. Zet de schaaltjes in de braadslede en vul deze met kokend water zodat het water tot halverwege de bakjes komt.
 6. Schuif de braadslede in de oven, 8-10 minuten voor een zachte dooier. Wat langer in de oven resulteert in een wat harder ei.
 7. Scheur je sneetje brood in stukken en dippen maar!

Geef je reactie

* Je e-mailadres wordt niet geplaatst op de website