Een gezonde start van 2016!

recept

De hectiek van de kerstperiode laten we achter ons, maar dat betekent niet dat we nu zeeën van tijd over hebben. Daarnaast spelen de goede voornemens voor het nieuwe jaar een rol. Gezonder eten, gevarieerder eten, vaker samen eten. Maar ook meer verse producten gebruiken en vanaf nu zorgen dat we minder eten weggooien. Daarbij wordt de voorkeur voor lokale producten en zelf koken steeds groter.

Dit komt sterk naar voren in een andere trend: de moestuin. Vooral de gezamenlijke tuinen in steden en ‘roofgardens’ krijgen meer aandacht. Ook nieuwe termen als ‘urban gardener’ zie je vaker voorbij komen. En wij vinden dit erg leuk. Back to basic en zelf je eten verbouwen!

Als je zelf je groente en fruit gaat verbouwen heb je altijd verse groente, eet je gezonder en krijg je minder ‘ongewilde’ stoffen binnen. Nog een pluspuntje: je kan pakken hoeveel je nodig hebt, zo houd je niet te veel over en ga je voedselverspilling tegen!

Ter inspiratie nog een lekker én gezond receptje

Spaghetti met pesto en tomaatjes

  • Volkoren spaghetti
  • Kerstomaatjes, gehalveerd (eventueel uit je groentetuin)
  • Courgette in blokjes gesneden
  • Knoflookteentje, fijn gehakt
  • Kleine ui, fijn gehakt
  • Een beetje gehakt
  • Melk
  • Verse basilicum (eventueel uit je groentetuin)
  • Olijfolie
  • Pijnboompitten
  • Peterselie (eventueel uit je groentetuin), ter garnering
  • Parmezaanse kaas, ter garnering
  1. Zelf de pesto maken: Doe de verse basilicum en pijnboompitten in een vijzel en kneus dit flink.
  2. Doe er langzaam olijfolie bij totdat je een mooie pesto hebt.
  3. Rul de gehakt.
  4. Kook de spaghetti gaar.
  5. Doe terwijl de spaghetti kookt, een beetje olie in een pan en fruit de ui en knoflook aan.
  6. Als de ui glazig is, kan de courgette erbij.
  7. Doe na een paar minuten de kerstomaatjes erbij en bak het geheel al roerend een paar minuten.
  8. Nu kan je de pesto en melk erbij doen, eventueel wat peper en zout naar smaak.
  9. Als de melk begint te pruttelen kunnen de gehakt en de spaghetti erbij.
  10. Schep het geheel een paar minuten door elkaar tot dat alles warm is, en opscheppen maar!

Server dit gerecht warm. Als het op de borden ligt, kan je het afmaken met wat heerlijke verse peterselie eroverheen en geraspte Parmezaanse kaas.

Geef je reactie

* Je e-mailadres wordt niet geplaatst op de website