Cheese Lovers Day!

recept

Misschien heb je het al gehoord: vandaag is het Cheese Lovers Day! Over de hele wereld wordt vandaag extra aandacht besteed aan kaas en natuurlijk laten we dit niet ongemerkt voorbij gaan.

Dat kaas voorkomt in vele verschillende maten, vormen en soorten weet iedereen. Maar wist je ook dat kaas al duizenden jaren bestaat? Sommige kazen kunnen aangeduid zijn met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit houdt in dat minimaal één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied. Verder moet er een verband zijn tussen de eigenheid en de bekendheid van het product en de geografische oorsprong. Een voorbeeld uit Nederland is de kaas Gouda Holland. Daarnaast kan een product een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) hebben. Dit zijn producten waarvan de productie, verwerking én bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied. Een Nederlands voorbeeld is de Leidse Boerenkaas, een Europees voorbeeld is de bekende kaas feta, uit Griekenland. Maar denk ook aan de bekende Italiaanse Prosciutto di Parma.

Daarnaast is 2016 door de Verenigde Naties uitgeroepen als Jaar van de Boon. In meer dan 30 landen wordt er extra aandacht geschonken aan de boon. En dit is fijn, want bonen zijn gemakkelijk te krijgen, niet duur en in allerlei soorten en smaken op de markt, dus keuze genoeg. Bovendien zijn peulvruchten ook voedingskundig zéér aantrekkelijk: ze zijn rijk aan ijzer, eiwitten, vezels en vitamines en ze verlagen je cholesterol.

De nieuwe Richtlijnen Goede Voeding, zoals gepresenteerd op 4 november 2015, geven de boon dan ook een prominente rol en de Gezondheidsraad adviseert om wekelijks peulvruchten te eten. Daarnaast adviseren de richtlijnen om dagelijks zuivel tot je te nemen, zoals bijvoorbeeld kaas en melk, en genoeg groente en fruit. Nu kennen we allemaal de ouderwetse chili con carne, maar er zijn natuurlijk veel meer heerlijke combinaties met bonen! Hieronder een lekker recept, waarbij je zelf kan afwisselen met verschillende soorten bonen, groenten en kaas.

Linzensalade met feta en Prosciutto di Parma

 • Benodigdheden: (voor twee personen)
 • 150 gram linzen, uit een zak of uit blik
 • Olijfolie
 • Balsamicoazijn
 • Rucola
 • Witlof
 • Gele kerstomaatjes
 • Feta
 • Walnoten
 • Peper en zout
 1. Als je linzen uit blik hebt, laat je deze uitlekken. Als je linzen uit een zak hebt, bereid je deze volgens de bereidingswijze. Tip! Mocht je ze moeten koken, probeer dit eens in bouillon.
 2. Doe de linzen in een schaal en meng hierdoor olijfolie en balsamicoazijn, verhouding 1:1.
 3. Snijd de witlof in stukjes en de kerstomaatjes door midden, en doe in de schaal.
 4. Voeg ook de rucola toe, meng dit door elkaar.
 5. Breek de walnoten in stukjes en verdeel over de schaal.
 6. Verkruimel de feta in grove en kleinere stukjes over de schaal.
 7. Doe naar smaak er nog peper en zout overheen.

Probeer als variatie van de feta eens geitenkaas. Of andere groenten zoals de combi bosuitjes en peterselie in plaats van (of extra bij!) de stukjes witlof. Of de combi avocado, rode ui en koriander bij de feta, met wat citroensap erover.

Geef je reactie

* Je e-mailadres wordt niet geplaatst op de website