12 (k)ei goede antwoorden!

tips

“Een ei hoort erbij!” Daar zijn wij het helemaal mee eens! Want wat is de gemiddelde keuken in Nederland zonder eieren? Wil je meer weten over eieren? We hebben 12 vragen met antwoorden voor je op een rijtje gezet; dat is dus het hele eieren eten 😉

Hoeveel eieren worden in Nederland gelegd?
Alle Nederlandse leghennen samen leggen jaarlijks ruim 10 miljard eieren.

Hoe kun je zien of een ei vers is?
Als een ei drijft in water is het oud. Aan de ‘ten minste houdbaar tot’ (tht) datum kun je ook zien hoe lang de eieren houdbaar zijn.

Hoe bewaar je eieren?
Eieren kun je het beste koel en droog bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast.

Leggen kippen elke dag een ei?
Een kip legt bijna elke dag een ei. Dat komt neer op ongeveer 309 eieren per jaar.

Zijn eieren gezond?
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Volgens het Voedingscentrum past het eten van 2-3 eieren per week in een gevarieerde voeding.

Hoeveel weegt een gemiddeld ei?
Eieren variëren in gewicht van ongeveer 45 tot 75 gram (met schaal). Eieren zijn verkrijgbaar in vier gewichtsklassen: XL (73 gram en meer), L (63 – 73 gram), M (53 – 63 gram) en S (beneden 53 gram). Een gemiddeld rauw ei is een ei van maat M. Deze weegt ongeveer 61 gram met schaal (55 gram zonder schaal).

Hoeveel calorieën zitten er in een ei?
Een gemiddeld ei van 61 gram (55 gram zonder schaal) levert 75 calorieën (315 kJ)

Hoeveel eieren eten wij in Nederland?
In Nederland eten we 192 (bron: PVE Kengetallen 2012) eieren per persoon per jaar. Dat is minder dan de meeste van onze buurlanden:

 • Duitsland 203
 • Frankrijk 229
 • Verenigd Koninkrijk 187
 • Italië 211
 • Spanje 182
 • Tsjechië 277
 • Roemenië 258
 • Hongarije 238

Bron: PVE kengetallen 2009

Welke verschillende soorten eieren zijn er?
Biologisch ei
Biologische eieren komen van kippen die in stallen worden gehouden met maximaal 6 dieren per vierkante meter. De ruimte voor uitloop buiten moet minstens 4 vierkante meter per leghen zijn. Andere voorschriften zijn dat de kippen grotendeels biologisch voer moeten krijgen en dat het niet is toegestaan om de snavels te behandelen.

Vrije uitloop
Kippen met vrije uitloop hebben de hele dag toegang tot een buitenverblijf. Op de uitloopvlakte die grotendeels begroeid moet zijn, staat ieder dier minimaal 4 m2 ter beschikking. Voor de stal geldt als eis tenminste één vierkante meter per negen leghennen.

Scharreleieren
Scharreleieren komen van leghennen die worden gehouden in scharrelstallen, waarbinnen de dieren zich vrij kunnen bewegen. Er ligt strooisel op de grond en ook zijn legnesten aanwezig, waarin de hen ongestoord haar ei kan leggen. In een scharrelstal mogen maximaal negen legkippen per m2 worden gehouden

Kooi
Binnen een grote stalruimte leven drie tot vijf legkippen per kooi. Ieder dier heeft de beschikking over minimaal 550 cm2 vloeroppervlak. De vloer van de kooien bestaat uit een licht hellend draadgaas waarover de eieren na het leggen in de richting van een verzamelband rollen. (Veel bedrijven schakelen over op aangepaste kooien, waarin de kippen beschikking hebben over legnesten, zitstokken en een scharrelruimte. Vanaf 2012 zijn deze aangepaste kooien verplicht en mogen de huidige kooien niet meer gebruikt worden).

Welk soort kippenei wordt meest verkocht?

 • Scharrel (84.1%)
 • Kooi (8.7%)
 • Vrije uitloop (4.8%)
 • Biologisch (2.4%)

Hoe kom ik erachter van welk soort legsysteem het ei komt?
Aan het eerste cijfer van de stempel op het ei kun je zien hoe de kippen gehouden zijn.
0 = biologisch ei
1 = vrije uitloop ei
2 = scharrel ei
3 = kooi ei

Hoeveel eieren eten Nederlanders met Pasen?
Tijdens de Paasdagen eten Nederlanders gemiddeld zo’n 32 miljoen eieren. Dit betekent gemiddeld 2 eieren per persoon. Normaal ligt de consumptie gemiddeld op 2 eieren per week en daarmee in totaal 185 eieren (incl. verwerkt eieren) per persoon. Dat aantal is licht stijgend.

 

Bron: www.eiloveyou.nl