5x Etenswaren die niet bederven

tips

Niet alle etenswaren bederven buiten de koelkast of op een lichte plek. Sommige levensmiddelen bederven echt nooit. Superhandig, want die kun je dus altijd op voorraad hebben!

  1. Witte azijn. Azijn is zuur, lekker als component in je dressing bijvoorbeeld. Maar door de hoge zuurgraad blijft het altijd goed en kun je het tot de laatste druppel gebruiken!
  2. Zout. Onbewerkt zout, zoals zeezout, kun je eeuwig blijven gebruiken. Zodra er toevoegingen bij zitten, wordt het lastig. Het blijft nog steeds lang houdbaar, omdat zout een natuurlijk conserveermiddel is. Maar als het gejodeerd zout betreft, heeft het ongeveer een houdbaarheid van vijf jaar.
  3. Suiker. Etenswaren bederven omdat er bacteriën op en in groeien. Suiker ondersteunt de bacteriegroei niet, daarom kan het nooit over de datum gaan. Handig hè?!
  4. Rijst. De meeste soorten rijst kun je járenlang bewaren, zolang je ze goed afsluit. Denk aan jasmijn rijst, wilde- of witte rijst. Maar ook basmati rijst gaat heel lang mee. Er is wel een uitzondering: bruine rijst. In bruine rijst zitten namelijk natuurlijke oliën waardoor de rijst sneller bederft dan bovenstaande rijstsoorten.
  5. Honing. In bijna ieder huis staat wel een potje honing, de ene wat vloeibaarder dan de ander. Maar heb jij er wel eens schimmel op gezien? Waarschijnlijk nog nooit! Honing kan je (bijna) eeuwig bewaren. Je moet alleen het potje goed sluiten, omdat kristallisatie te vermijden.

Op naar de winkel om deze heerlijke natuurlijke producten in te slaan!