Voorkom overkokende melk

tips

Melk opwarmen op het fornuis is een hele kunst. Voor je het weet kookt de melk over en kun je de aangekoekte aanslag met veel moeite gaan schoonmaken. Gelukkig is er een handige truc! Voorkom overkokende melk door een houten lepel op de pan te leggen. Als je water in een pan aan de kook brengt, zie je eerst luchtbelletjes verschijnen die even later als stoombellen ontsnappen. Bij kokende melk gebeurt precies hetzelfde. Alleen kan de stoom niet weg, omdat eiwitten en het calcium in de melk een vel vormen en een schil vormen rond de stoom. Al die bellen samen tillen het bovenste vel van de melk op, waarna het over de rand op je fornuis belandt. Heel vervelend, maar gelukkig ook eenvoudig te voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen, is te zorgen dat het vel niet voorbij de rand van de pan komt. Dat kun je doen door de rand van de pan in te smeren met wat kookolie, of door een houten lepel over de pan heen te leggen.