Miljuschka: Lekker eten hoeft niet moeilijk te zijn

blog

“Toen ik net bevallen was van mijn zoon was ik nogal overdonderd door wat het jong moederschap met zich meebracht. Ik had alle boeken gelezen over baby’s, al twee stiefzoons en dacht er helemaal klaar voor te zijn. Niets bleek minder waar. Het om de drie uur voeden, waar je sowieso al een uur mee bezig was, viel me nogal koud op mijn dak. Met dit slaaptekort de was wegwerken, koken en het huis aan kant houden, leek onmogelijk.

Gelukkig was mijn Jordanese oma meerdere malen per week een wake-up call. Ze zat uren met mijn zoon op de bank, want die wilde niet liggend slapen maar rechtop dus hield ze hem met alle liefde vast. Dan had ik even mijn handen vrij en kon ik orde op zaken stellen.

Nu moet je weten dat mijn oma niet van onzin houdt. Dus met mijn gezeur over slaaptekort en schoonmaken werd meteen korte metten gemaakt. Zij had namelijk geen wegwerpluiers, wasmachine of stofzuiger. Makkelijk heeft de generatie van nu het. In deze tirade die ze met regelmaat afstak kwam het uiteindelijk altijd op koken aan. Dat moeilijke gedoe van de meiden van nu, het is een kwestie van een pan op het vuur zetten en er iets in stoppen. Iedereen kan een stamppot of soep maken. Daar heb je maar één pan voor nodig. Gemak dient de mens.

Wanneer je de basisproducten in huis hebt (die je zelfs tot in de keuken kan laten bezorgen!) is het hartstikke makkelijk om een goede voedzame gezinsmaaltijd op tafel te zetten. Het mooie van verse producten is namelijk dat de bereidingstijd kort is. Het vergt één keer in de week focus om boodschappen te doen (of dus te bestellen) met een planning voor de hele week.

Als je de recepten niet te moeilijk maakt is het geen drempel waar je overheen moet stappen om te gaan koken, het is zelfs iets wat je met de kids samen kunt doen. Mijn oma zette mij altijd aan het aardappelschillen en mijn nichtje moest de boontjes doen. Zo was de maaltijd die we maakten een familieaangelegenheid en ons gedeelde trots. Volgende week deel ik een maaltijdsoep met je die lekker is voor groot en klein.”