Gezond afvallen? Koop ongesneden brood!

tips

Koop ongesneden brood, dat spaart calorieën. Hoe het werkt??

Als je je brood zelf snijdt, zijn de boterhammen over het algemeen dikker. In plaats van bijvoorbeeld drie dunne sneetjes eet je er nu maar twee. Dat betekent ook maar twee keer smeren en beleggen. En zelfs maar één keer als je een sandwich maakt van je zelf gesneden boterhammen! 

De ‘truc’ werkt vanuit het gegeven dat brood in verhouding tot beleg maar weinig calorieën bevat. Dus: dikkere sneden=minder boterhammen=minder beleg=minder calorieën. Bovendien bevat brood voedingsvezels. Die zorgen voor een verzadigd gevoel. Daardoor is de verleiding minder groot om te eten wat maar voorhanden is. Dat zijn vaak voedingsmiddelen die naar verhouding veel vet en energie bevatten.

Reacties (4)

 1. Linda op

  Ondanks dat ik een groot liefhebber ben van brood, ben het niet met jullie eens. Want op een dikkere snee brood doe je waarschijnlijk ook wat meer beleg omdat je anders vrij ‘kaal’ brood zit te eten. Dus gebruik je dezelfde hoeveelheid beleg of misschien wel meer. Bovendien snijdt iemand waarschijnlijk zo dik (om scheuren van het brood te voorkomen) dat 2 sneetjes gelijk zijn aan 4 boterhammen van gewone dikte. Een grote vakkuil hier. Als voedingsdeskundige raad ik dit met klem af als iemand af wil vallen.

  • David de Bruiijn op

   Hoi Linda,

   Het is goed om ervan bewust te zijn dat je niet te veel moet smeren. Maar lekker vers en krokant brood heeft natuurlijk ook veel minder beleg nodig he 😉

 2. J van der weide op

  Ik heb gehoord dat er in brood veel koolhydraten zitten. In de tarwe. Mij is aangeraden 100% speltbrood te eten. Hierin is geen tarwe. Gebruikt. Het is ook nog erg lekker

  • David (brood.net) op

   Beste J van der Weide,

   Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar. Het lijkt wel of spelt ietsje meer eiwitten bevat dan tarwe. Spelt en tarwe zijn nauw aan elkaar verwant. Eigenlijk zijn het neef en nicht. Zodoende is ook de voedingswaarde van spelt redelijk vergelijkbaar met die van tarwe.

   De smaak is inderdaad wel anders. Spel smaakt wat nootachtig. Mocht je meer vragen hebben over brood, ga dan naar brood.net.

   Vriendelijke groet,

   David